Veelgestelde vragen

 1. Waarom is de ontvoering van Insiya zoveel in het nieuws?
  De ontvoering van Insiya is de meest gewelddadige kinderontvoering in Nederland ooit. Het is een militaire operatie geweest, waarvoor een speciaal team is samengesteld en overgevlogen. De ontvoering kostte maanden aan voorbereiding. De meeste kinderontvoeringen door een ouder vinden doorgaans plaats tijdens een vakantie, waarbij het kind/de kinderen door de ontvoerende ouder wordt/worden achtergehouden. 
    
 2. Waarom moet de minister-president worden opgeroepen tot actie?
  Vier jaar geleden werd Insiya ontvoerd en naar India gesmokkeld. Insiya is een minderjarig Nederlands kind, dat al die tijd illegaal in India verblijft. De Nederlandse rechter heeft op 28 augustus 2019 al bevolen dat Insiya onmiddellijk terug moet naar Nederland.

  India is geen partij bij het Haags Kinderontvoeringsverdrag (HKOV). Insiya is daarom afhankelijk van de politieke druk van Nederland op India om terug te keren naar Nederland. 

  De zogeheten “stille diplomatie” van de Nederlandse regering heeft niet geleid tot enig resultaat. Daarom moet Mark Rutte en de Nederlandse regering steviger stelling nemen naar India om de ontvoering te beëindigen en Insiya veilig terug te laten keren naar Nederland. 
    
 3. Welke nationaliteit heeft Insiya? 
  Insiya heeft alleen de Nederlandse nationaliteit, dus géén andere nationaliteit. Ze is geboren in Amsterdam en heeft alleen een Nederlands paspoort. Haar paspoort ligt nog thuis in Nederland. Insiya is dus zonder paspoort of geldig reisdocument vanuit Nederland naar India gesmokkeld. 
    
 4. Hoe is Insiya in India terechtgekomen?
  Zonder paspoort, zonder geldig reisdocument, zonder een visum of andere papieren is Insiya, nadat ze op 29 september 2016 uit Amsterdam is ontvoerd, gesmokkeld naar India. Ze is illegaal India binnengekomen en wordt daar nu ook illegaal vastgehouden. 
    
 5. Is er contact tussen Insiya en haar moeder?
  Nee, ook is het op dit moment niet bekend hoe het met haar gaat. 
    
 6. Waarom is Insiya nog steeds niet terug? 
  Goede vraag. De moeder, Nadia, heeft in Nederland alle rechtszaken gewonnen en er lopen in Nederland geen civiele procedures meer. De vader heeft zich in alle procedures rechtsgeldig en uitgebreid laten vertegenwoordigen. Hiermee heeft hij de Nederlandse rechtsgang erkend.  

  De Nederlandse rechter heeft bevolen dat Insiya onmiddellijk terug moet naar Nederland (teruggeleidingsbevel) en op verzoek van de Raad van de Kinderbescherming is de vader uit het ouderlijk gezag gezet, omdat de ontvoering ”een ernstige ontwikkelingsbedreiging” voor Insiya is. De moeder heeft het eenhoofdig gezag. 

  In de afgelopen vier jaar heeft de Nederlandse regering alleen stille diplomatie gevoerd. Dat helpt niet. En dus is ze niet terug. Daarom moet Nederland harder met de vuist op tafel slaan en de onmiddellijke terugkeer van Insiya eisen.
    
 7. Wat is Operation Barney?
  Operation Barney is het militaire plan wat de ontvoerders opstelden. Dit document is door de politie aangetroffen op de computer van één van de veroordeelde kidnappers. Hierin hebben ze gedetailleerd elke stap uitgeschreven. Wie doet wat en wanneer. Er zijn verschillende scenario’s uitgewerkt en er is een begroting van de kosten gemaakt. Maar één ding staat centraal: de ontvoerders zullen hoe dan ook Insiya ontvoeren, ook al betekent dit dat er gewonden kunnen vallen. 
    
 8. Hoeveel ontvoerders zijn er veroordeeld?
  Zes van de acht ontvoerders zijn op 11 juli 2019 veroordeeld. Oud-politieagent Erik S. moet 4 jaar en 3 maanden de cel in, Robert H. en Daniël C. beiden vier jaar en Willem V. moet drie jaar zitten. De overige straffen zijn voor Huibert V. en Lizzy S., zij kregen 16 en 12 maanden cel. Shehzad H. (hoofdverdachte) en Imran S. staan 23 en 24 september 2020 terecht in de rechtbank Amsterdam.
    
 9. Wanneer was de eerste ontvoeringspoging? 
  Op 13 januari 2016 probeerde de hoofdverdachte, Shehzad H., met een Brits team, Insiya vanuit Hoofddorp te ontvoeren. Hij liet moeder Nadia al maandenlang achtervolgen en had GPS-trackers onder haar auto laten plaatsen. In de vroege ochtend van 13 januari 2016 hebben politieagenten Shehzad H. in de straat bij het huis van Nadia staande gehouden. Later meldde de politie dat Shehzad H. Insiya wilde ontvoeren, maar dat de politie deze ontvoeringspoging had verijdeld. Op deze dag heeft de politie een foto van Shehzad H. gemaakt, deze foto is gebruikt door Amber Alert op de dag van de ontvoering.

 10. Klopt het dat Nadia meerdere malen heeft aangegeven bij de politie dat ze werd bedreigd en gestalkt? 
  Nadia maakte meerdere meldingen van bedreiging en stalking bij de politie, omdat zij maandenlang in de gaten gehouden werd door Shehzad H. en door hem werd bedreigd. Zij deed aangiftes tegen Shehzad H. bij de politie. Zij wist dat Shehzad H. Insiya wilde ontvoeren.

  Van de politie moest Nadia veel logboeken bijhouden van deze stalking. In april 2016 vond de politie dat zij genoeg bewijs hadden om Shehzad H. als verdachte aan te merken. Maar terwijl dat politieonderzoek nog liep slaagde Shehzad H. erin om Insiya met geweld te laten ontvoeren op 29 september 2016.