Over de zaak

De ontvoering van het 2-jarige meisje Insiya Hemani op 29 september 2016 is in acht maanden tijd tot in de puntjes voorbereid. Op de computer van één van de verdachten is door de politie een document aangetroffen waaruit blijkt dat het gebruik van geweld geen probleem was. Daar is zelfs een specialist voor ingevlogen vanuit Amerika.

In het document met de titel ‘operatie Barney’, wordt met militaire precisie omschreven hoe de ontvoering moet worden uitgevoerd. Er waren vijf fases, speciale codenamen voor de ontvoerders gebaseerd op Disneyfiguren, een observatie- en een pick-upteam. Willem. V. zou tiewraps meenemen: “Om de duimen van de oma vast te binden, mocht ze niet meewerken”. Pepperspray, vluchtauto’s en machinepistolen; de ontvoerders waren op alles voorbereid.

Op donderdagochtend 29 september 2016 om ongeveer 8:15 uur werd peuter Insiya in opdracht van haar vader door drie mannen met geweld weggenomen uit het huis van haar oma in Watergraafsmeer. Op dat moment was haar moeder, Nadia Rashid, net vertrokken. 

Twee ontvoerders ontkomen met Insiya. Eén van de ontvoerders werd tegen de grond gewerkt door een buurtbewoner en een tante van Insiya. Dat was Robert B.. Hij had een taser en tiewraps bij zich toen hij werd opgepakt op de dag van de ontvoering. Robert B. sloeg met de taser, en deelde er stroomstoten mee uit. 

Via een vluchtauto, een Renault Espace, slagen de andere twee daders, Willem V. en Imran S. erin om het plaats delict te ontkomen en dragen Insiya op de parkeerplaats van Van der Valk De Witte Bergen te Eemnes over aan een andere groep. Zij rijden door naar de ‘safe house’, het huis van Erik S. in Duitsland. Daarvandaan werd zij door haar vader gesmokkeld naar India. Daar wordt Insiya nog tot op de dag van vandaag vastgehouden.  

Binnen een paar uur na de ontvoering wordt er een Amber Alert uitgezet waarop de volgende dag Willem V., de schrijver van het ontvoeringsplan en de chauffeur van de kidnapauto zich meldt bij de politie. 

Volgens het OM kostte de ontvoering van Insiya maanden aan voorbereiding. 

In 2017 heeft John van den Heuvel in Mumbai de vader opgespoord en het vermoedelijke schuiladres van het Nederlandse meisje achterhaald.

Veroordeling kidnappers

In juli 2019 veroordeelde de Rechtbank in Amsterdam de kidnappers (vijf mannen en een vrouw) tot fikse gevangenisstraffen.

Oud-politieagent Erik S. moet 4 jaar en 3 maanden de cel in, Robert H. en Daniël C. beiden vier jaar en Willem V. moet drie jaar zitten. De overige straffen zijn voor Huibert V. en Lizzy S., zij kregen 16 en 12 maanden cel. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de veroordeelden “voor eigen rechter gespeeld, puur voor geldelijk gewin”, in opdracht van Shehzad H. De ontvoering was tot in de puntjes voorbereid en droeg het karakter van een militaire operatie. 

Vervolging Shehzad H.

Ook heeft het OM getracht de vader te laten uitleveren, maar India wil Shehzad H., ondanks de verzoeken van het OM, niet uitleveren. Op 23 september 2020 vond de strafzaak tegen de hoofdverdachte, Shehzad H. en diens neef plaats in de Rechtbank van Amsterdam.  De zaak werd bij verstek behandeld.

In februari 2019 bepaalde de Nederlandse rechter al wel dat Shehzad H. het ouderlijk gezag over zijn dochter verloor. Het Hof in Amsterdam bekrachtigde deze beslissing in maart 2020. 

De strafzaak tegen Shehzad H. op 23 september 2020
Het OM heeft op 23 september 2020 een gevangenisstraf van negen jaar geëist tegen Shehzad H., hoofdverdachte voor de ontvoering van Insiya. Het OM verdenkt Shehzad H. aanstichter te zijn van en opdracht te hebben gegeven voor de ontvoering van Insiya in september 2016. Tegen de 36-jarige neef van Shehzad H., Imran S., eiste het OM een celstraf van vier jaar. Volgens het OM heeft de neef het meisje met geweld meegenomen uit de woning van haar oma. 

“‘Wanneer het delict gepaard gaat met list, geweld, bedreiging met geweld of in het geval de minderjarige de leeftijd van twaalf jaar nog niet heeft bereikt, is de maximale gevangenisstraf negen jaar”, zei de officier van justitie in haar requisitoir. Ze ziet geen aanleiding om haar strafeis te matigen. Extra kwalijk vindt de officier van justitie dat Shehzad H. nagenoeg ieder contact na de ontvoering tussen Insiya en haar moeder en zusje heeft gefrustreerd. Volgens de officier van justitie heeft Shehzad H. er niet voor teruggedeinsd om op allerlei mogelijke manieren de moeder van het meisje te intimideren. 

Heftige nasleep

Het is voor het OM duidelijk dat Shehzad H. hoofdverantwoordelijke is voor de ontvoering van Insiya, die destijds 2 jaar was. Samen met een aantal medeverdachte heeft hij met militaire precisie een professioneel ontvoeringsplan opgesteld waarbij louter zijn eigen belang heeft voorop gesteld. Het plan en de ontvoering zelf waren heftig. De voortdurende nasleep voor Insiya en haar familie zo niet heftiger. Insiya is inmiddels 6 jaar oud en zij heeft haar moeder al vier jaar niet meer gezien. Sinds 29 september 2016 verblijft zij niet meer in Nederland bij haar moeder, maar ver weg in India. De officier van justitie: ”Dit is het nog altijd voortdurende en trieste resultaat van de ontvoering die op 29 september 2016 in opdracht van haar vader plaatsvond.” 

Op 11 juli 2019 zijn zes kidnappers van deze ontvoering al veroordeeld tot fikse gevangenisstraffen. Op 12 oktober 2020 heeft de rechtbank Shehzad Hemani, de vader van Insiya, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar voor het organiseren van de ontvoering van zijn dochter in 2016. Zijn neef, Imran S., is wegens zijn betrokkenheid bij de ontvoering veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar. Hemani wordt gezien als de hoofdverantwoordelijke achter de gewelddadige ontvoering van Insiya en heeft de kidnappers betaald voor hun medewerking. Ondanks de veroordeling verblijft Insiya nog altijd illegaal in India.

De zaak krijgt veel aandacht in de media, maar tot een oplossing is het – na 7 jaar – nog altijd niet gekomen.

(Bronnen: NRC, Op1, AT5, AT5, DVHN, Hart van Nederland, NOS, DHVN, AT5